Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı

Ders İçerikleri

Course Contents

Genel Bilgiler

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı gıda, ilaç ve kozmetik endüstrisinde ekonomik değeri olan tıbbi ve aromatik bitkilerin biyolojik, ekolojik, genetik ve sistematik özellikleri, kültüre alınması, doğadan toplanması ve korunması, kimyasal içerikleri ve analiz yöntemleri, temin edilmesi, üretimi ve kalite kontrolü, kullanım alanları ve etiği konusundaki bilgileri disiplinler arası ve akademik bir anlayış içerisinde alarak, temel bilgi düzeyine sahip olan yardımcı teknik personelin yetiştirilmesini amaçlamaktadır.

Eğitim

Programın kontenjanı 40’dır. Öğrenim süresi 4 yarıyıl olup, eğitim dili Türkçedir. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçmeli derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve 30 günlük yaz stajını tamamlamak zorundadır. Programda isteğe bağlı hazırlık sınıfı (60 AKTS) bulunmaktadır. Hazırlık eğitimi Bülent Ecevit Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nda görev yapan altmışın üzerinde öğretim elemanı tarafından verilmektedir.

Mezunların Çalışma Alanları

Programdan mezun olanlara “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı” ön lisans diploması ve “Tıbbi ve Aromatik Bitki Teknikeri” unvanı verilir. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı’ndan mezun olanlar tıbbi bitkiler ithal ve ihraç eden firmalar, bitkisel ilaç üreten laboratuvarlar, bu bitkilerin yetiştiriciliği ya da toplayıcılık faaliyetlerinde bulunan sektör firmaları, tıbbi bitki drogları üreten ve satışı yapan işyerleri, aktarlar, güzellik salonları, bitkisel ilaç yapan ve satan eczaneler, aroma terapi merkezleri, parfümeri ve kozmetik sanayinin yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesindeki ilgili kuruluşlar, narkotik bitkiler ve bitkisel kökenli kaçakçılıkla ilgili kriminoloji ve adli tıp laboratuvarları, gümrüklerde ithal ve ihraç bitkisel ürünlerin kontrolleri, üniversitelerin ilgili bölümlerinde yer alan herbaryum ve bitki laboratuvarlarında yardımcı teknik personel olarak görev yapabilmektedir.

Dikey Geçiş İmkânları

Bölümden mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Kimya, Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması ve Tarla Bitkileri lisans programlarına geçiş yapabilmektedir.